Børneroman, Klassiker, Romaner

L.M. Montgomery – Anne fra Grønnebakken

Anne fra Grønnebakken af L. M. Montgomery. Oversat af Gitte Nordbo. Udgivet af Høst & Søn i 2016, først udgivet i 1908 med titlen Anne of Green Gables. Læst på dansk, 352 sider

»Er det rigtigt, at vi er lige ved at være hjemme? Det er jeg både glad for og ked af. Jeg er ked af det, fordi det har været sådan en dejlig tur. Jeg bliver altid ked af det, når noget dejligt er forbi. Måske kommer der noget endnu dejligere bagefter, men man kan aldrig være sikker.«

Historien om Anne fra Grønnebakken er en klassiker. Det er en morsom, sød og hjertevarm fortælling.

Søskendeparret Marilla og Matthew Cuthbert bor på Grønnebakken, og de beslutter sig for at adoptere en dreng som kan hjælpe Matthew på gården nu da søskendeparret er ved at være gamle. Der er dog sket en misforståelse, og derfor er det den rødhårede 10-årige pige, Anne, de får med sig hjem fra togstationen. Først vil de have hende sendt tilbage, så de kan få sig en dreng i stedet. Anne er trist over situationen, idet hun blot drømmer om at høre til. Hun vinder dog hurtigt deres hjerter på trods af hendes spøjse personlighed, vilde fantasi og konstante snakken, og efter kort tid kan søskendeparret ikke forestille sig Grønnebakken og livet uden Anne.

»Jeg laver aldrig den samme ulykke to gange.«

»Nej, men hvad hjælper det, når du hele tiden laver nye?«

»Der må være en grænse for, hvor mange ulykker ét menneske kan lave, og når jeg har lavet dem allesammen, er det overstået. Det synes jeg da er en trøst.«

Det er faktisk første gang jeg har læst Anne fra Grønnebakken, og det var en fantastisk læseoplevelse. Annes fantasi inviterede mig som læser ind i den idylliske ’Grønnebakken’, og gav mig lyst til at være barn igen. Bogen foregår over mange år og i slutningen af bogen er Anne en ung voksen kvinde. Det overraskede mig at bogen på den måde springer over ret meget, men det giver rigtig god mening i forhold til fortællingen og fungerer godt. Bogen er oprindeligt også en børnebog, så det giver god mening den måde den er opbygget på. Anne fra Grønnebakken læses dog af alle aldersgrupper, og med god grund! Det er en dejlig bog.

Mange af siderne i bogen går med Annes talestrømme og vilde fantasier, og det kunne jeg egentlig meget godt lide. Jeg kunne ikke lade være med at trække på smilebåndet af hendes personlighed og de vanskeligheder kun kommer ud i netop på grund af hendes vilde fantasi. Anne er en skøn hovedperson, og man oplever hende gennem mange faser i hendes liv fra 10-årigt børnehjemsbarn til ung voksen kvinde. Hun er naiv, forfængelig, impulsiv, drømmende, romantisk, kærlig, omsorgsfuld, fantasifuld og klog. Jeg forelskede mig fuldstændigt i Annes væsen og hendes verden på Grønnebakken. De andre karakterer i bogen er også godt beskrevet, og det er nemt at leve sig ind i fortællingen og være til stede i læsningen.

Selvom bogen er skrevet i 1908, er det er en tidløs fortælling med vigtige temaer som venskab, drømme, mod. Der er mange bøger i fortællingen om Anne fra Grønnebakken, og dette var bestemt ikke den sidste af bøgerne jeg har tænkt mig at læse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *